Българските антарктици работят по проект за защита на кожата от ултравиолетовото лъчение
Българските антарктици работят по проект за защита на кожата от ултравиолетовото лъчение / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

На Антарктида няма вируси и бактерии, няма замърсяване на атмосферата, липсват и излишни шумове, но на Ледения континент „вятърът е със скорост от 50 до 80 км, влажността на въздуха е около 80%” - всички тези негативни фактори увреждат човешката кожа и тя се нуждае от подходяща защита. Това каза член-кореспондент проф. Николай Цанков - председател на Българското дерматологично дружество и участник в 20-тата българска антарктическа експедиция.

Той разказа за проект, осъществен на българската антарктическа база на остров Ливингстън, за защита на човешката кожа от „агресията на околната среда”.

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло и тя защитава органите на човека от „агресията на околната среда”, каза проф. Цанков. Той обясни, че на Антарктида студеният въздух, силният вятър и температурните амплитуди въздействат негативно върху човешката кожа, в резултат на това мастните и потните жлези са с намалени функции и ако кожата не се хидратира, тя загрубява и губи своята еластичност.

На Антарктида слънчевите дни са малко и при тези екстремни климатични условия човешката кожа се нуждае от подхранване и омекотяване, от защита и от интензивна хидратация, обясни проф. Цанков, цитиран от БТА. Той отбеляза, че на Антарктида е необходимо да се прилага и фотопротекция на кожата, защото на тези географски ширини човешката кожа директно се облъчва от слънцето, след което слънчевата радиация се отразява от снега и я облъчва повторно.

Проектът е много полезен и за участниците в другите антарктически експедиции, защото на Ледения континент има много силно ултравиолетово лъчение, заяви проф. Христо Пимпирев - ръководител на българската антарктическа експедиция.

Българските антарктици работят по проект за защита на кожата от ултравиолетовото лъчение
netinfo


Нашите учени разказаха, че по време на 20-тата антарктическа експедиция, която продължи от 1 ноември 2011 г. до края на февруари тази година, са използвали защитни продукти на известна козметична марка. Сред тях е и охлаждащ крем за ръце, който съдържа пчелен восък, парафин, бадемово масло и розова вода. Учените са го използвали за интензивно подхранване и хидратиране на кожата на ръцете, тъй като повечето дейности там не могат да се извършват с ръкавици, защото няма да са прецизни.

По думите на Цанков най-важният козметичен продукт е бил свързан с фотозащитата на кожата и всички учени са използвали крем със защитен фактор 50+ заради директното слънцегреене. Така на Антарктида се предпазваме и от рак на кожата, уточни той.