Български антарктици пристигнаха на остров Ливингстън
Български антарктици пристигнаха на остров Ливингстън / Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

След няколкодневни проблеми с полетите, късно през нощта първата група участници в 22-та Национална антарктическа експедиция се добраха до базата "Св. Кл. Охридски" на остров Ливингстън от летището на съседния остров Кинг Джордж с аржентинския военен кораб "Субтениенте Кастильо", съобщи професор Христо Пимпирев, директор на българския Антарктически институт.

При акостирането с надувните лодки на брега те са били посрещнати от двуметрова ледено-снежна преграда, в която се разбива силен прибой и с големи усилия са успели да разтоварят личния си багаж и ограниченото количество провизии, пише БТА.

Ситуацията в базата по думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов е "близка до плачевната". Хранителният склад е буквално премазан от натрупаната снежна маса, а повечето от сградите са почти напълно затрупани и едва след продължително копане са проникнали в част от помещенията.

Предстои пускането на генераторите за електричество и възстановяването на водопровода. Въпреки огромните усилия , които предстоят по "откопаването" и разконсервирването на базата, всичките осмина българи и колегите им от Монголия и Турция са в добро здраве и изпълнени с оптимизъм за успешното провеждане на експедицията.