Българската патриаршия организира национално литийно шествие на 24 септември
Българската патриаршия организира национално литийно шествие на 24 септември / БГНЕС, архив

Национално литийно шествие с молебен за България "Да родиш деца е дело на природата; но да ги научиш и да ги възпиташ в християнските добродетели - е дело на разум и воля" организира Българската патриаршия, съобщиха от Св. Синод.

С проявата на 24 септември църквата още веднъж ще изрази позицията си за необходимостта от въвеждане на редовен предмет за духовно-нравствено възпитание и образование на българските деца и ученици, се посочва в съобщението от синода.

Шествието ще започне в 12.00 ч. от НДК, като в него ще се включат членовете на Св. Синод, православно духовенство, миряни, родители, преподаватели, общественици и политици.

То ще премине по маршрут от НДК (откъм ул. "Фр. Нансен"), по бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Хр. Белчев", ул. "Хан Аспарух", бул. "Витоша", пл. "Св. Неделя", бул. "Княз Дондуков", бул. "Цар Освободител", ул. "Г. С. Раковски", ул. "Оборище", площад "Св. Александър Невски".

В 12.50 ч. на пл. "Св. Ал. Невски" ще започне молебен за българските деца и за задължително обучение по религия-православие.

В 13.00 ч. на площада започва едночасов концерт с участието на групите "Мечо Пух" и "Таралежите", на деца и ученици, на детски катедрални хорове от Варна и Ловеч, вокалния ансамбъл "Юлангело", катедралните митрополитски хорове при храмовете "Св. Неделя" /София/, "Св. Марина" /Пловдив/, "Св. Троица" /Ловеч/, патриаршеския катедрален хор "Св. Александър Невски" /София/.

В 14.00 ч. ще бъде връчена петиция за обучението по религия-православие в Народното събрание и в Министерския съвет от две църковни делегации, включващи синодални архиереи, духовенство, родители.