България с два златни и един сребърен медал на Олимпиада в Загреб
България с два златни и един сребърен медал на Олимпиада в Загреб / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Националният ни ученически отбор по информатика, който спечели два златни и един сребърен медал на Олимпиада в Загреб, се завърна. Отборът ни се класира първи в Европа и шести в света в конкуренция със 77 държави.

България за трети път взима повече от един златен медал на Международна олимпиада по информатика за ученици. Досега сме печелили повече от 65 медала.

„Малко сме уморени, но сме на родна земя, ще се възстановим. Можем да благодарим на всички журналисти и посрещачи за топлото посрещане. Задачите, които решавахме са с много тежко алгоритмично ниво. Човек трябва да е много подготвен по математика и по информатика, с език за програмиране, трябват много часове практика, много лишения – изключително много усилия трябват, за да достигнеш до ниво, на което можеш да спечелиш медал”, каза участниците в Олимпиадата.

На следващото поколение на националния отбор победителите препоръчаха: да правят повече състезания, повече практика и да работят над психиката си, защото „тя е най-важна в такова състезание”.

Трима от отбора ни по информатика догодина ще бъдат студенти в Софийския университет, един пък ще учи в Щатите и не знае дали ще се връща. Очаква се олимпиадата по математика за ученици през 2009 г. да се проведе в България. Това ще бъде 20-та поред олимпиада. Първата също е била проведена у нас през 1989 г.