Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон
Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон / снимка: БГНЕС, архив

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон. Това е съобщил по сателитния телефон инж. Йордан Йорданов - командир на базата, на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, информират от Българския антарктически институт.

След тридневен принудителен престой поради свирепа буря на аржентинската база „Карлини“, българските полярници успешно са достигнали с аржентинския кораб „Субофисиал Кастийо“ Южния залив на остров Ливингстън. След неколкочасово разчистване те са успели да влязат в затрупаните от сняг къщи на базата ни „Св. Климент Охридски“ и да пуснат генератора.

Въпреки тежката зима постройките са в добро състояние и постепенно десетимата ни антарктици започват въвеждането в нормален работен ритъм на всички съоръжения, се посочва в съобщението.

На 9 декември към остров Ливингстън ще се отправи втората група, в която освен учени картографи е включен и депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Следващата група заминава непосредствено преди Нова година и е съставена основно от млади учени, които ще изследват рудоносната перспективност на скалите, както и климатичните промени съвместно с португалски и испански колеги.

На 6 януари - Богоявление, се предвижда да бъде открита окончателно завършената постройка на православния ни параклис „Св. Йоан Рилски“, съобщават от Българския антарктически институт.