Кристиян
Кристиян / netinfo
Кристиян от Хасково е от онези деца, попаднали в негласния списък с хисксчето - безнадеждни случаи. В онзи списък, в който децата с неговата диагноза, са зачертани от държавата.

Кристиян е почти на пет години. Очарователно момченце. Тръпчинката на лявата му бузка може да разтопи сърцето и на най-коравосърдечния, когато се усмихне. Но Криси все по-рядко прави това. Като всяко дете е малко палав, малко своенравен. Доскоро, като всяко момченце на неговата възраст, да е на детската площадка е любимото му занимание.

Но опознаеш ли Криси, очичките му започват да гледат през сърцето ти. Тези очи стават твоите очи. Няма как светът през тях да е сведен до нула. До думата “безнадеждно“.

Прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен. Тази диагноза чуват преди месец и половина родителите на Кристиян Милчев. Заболяването му е от най-агресивния тип. Направените генетични изследвания на момченцето потвърждават тежката участ, която го очаква.

Това заболяване се дължи на генна мутация. В много по-голяма степен засяга момчетата. Първите симптоми се проявяват около 5 годишна възраст. Мускулите на детето започват да се „топят“ постепенно, стават малки по обем.

Първите прояви на болестта са слабост в краката и таза, която се разпространява и обхваща шията, ръцете и други области, започва и забавяне на говора. Обикновено около 12-годишна възраст заболяването „заковава“ пациента на инвалидна количка. Средната продължителност на живота на засегнатите е 25 години.

Електростимулации, лечебна физкултура, рехабилитация. “Поддържащата терапия е единственото, което може да се направи за Криси в България”, обяснява Славея Желязкова, рехабилитатор с 40 години стаж в хасковската МБАЛ. Двамата с Кристиян са приятели и малкият винаги се радва да я види. Не й се сърди и когато рехабилитаторката му връзва крачетата с въжета, за да направят поредното упражнение.

За Кристиян любимата част от деня е когато е на детска градина. Но покрай изследванията и всекидневната рехабилитация сега родителите му не го водят.

„Детето е много общително и когато е било с приятелите си в градина, а след това се налага дълго отсъствие, много тъгува. Затова предпочитаме да не се натоварва допълнително психически от честите разделите с другарчетата и госпожите“, обяснява бабата Златимира Христова.

Родителите на Криси - Мариета Балабанова и Милен Милчев, не се отказват да се борят за детето си, въпреки обясненията, че заболяването у нас се приема като нелечимо и затова попадането в списъка на чакащи за средства от Фонда за лечение на деца в чужбина е по-скоро кауза пердута.

Те имат надежда.

Светлият лъч за семейството, което дълго е очаквало своя рожба, идва от турския професор д-р Ердал Карайоз. С когото вече са водени разговори и медикът е заявил, че може да помогне.

Професорът е един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки. Той е основател и повече от 10 години ръководи Изследователския център за стволови клетки и генна терапия към Университета „Коджаели“ в Турция. В момента оглавява и Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки. Професорът прилага успешно методите си и за лечението на прогресивна мускулна дистрофия, като вече има 11 деца-пациенти с много добри резултати.

32 000 долара. Толкова струва 5-годишният Кристиян да се върне на детската площадка и в своята любима детска градина.

Първоначално са необходими четири вливания на стволови клетки, всяко от които струва по 8 000 долара.

Заради липсата на средства семейството на Криси е избрало предложената възможност лечението да се извършва на четири етапа, през месец. Така в момента, в който се съберат първите 8 000 долара, което е около 15 000 лева, детенцето веднага заминава за клиниката в Турция, през това време родителите му се надяват да съберат следващата част от средствата.

Моментът да се действа бързо е много важен, за да се стопира развитието на болестта, а тя се развива с изключителна скорост.

Всички добри хора могат да помогнат на малкия Криси.

Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:

BIC UNCRBGSF

IBAN BG65UNCR70001522974851

Титуляр Кристиян Милчев