/ iStock/Getty Images
Над 300 000 ученици в цялата страна вече не само ще четат, но и ще гледат родната история. Благодарение на филмите, създадени от сдружението "Българска история", най-славните български битки, достижения и личности "оживяват" в електронните учебници на издателската група "Просвета". Това съобщиха от издателството.

Най-новите десет филма ще влязат в електронните учебници. В поредицата "Средновековна слава" с кратък, но увлекателен разказ и модерна 3D анимация, видеата от тази поредица представят по неповторим начин паметни събития от героичното ни минало - битките при Онгъла, при Върбишкия проход, Ахелой, Клокотница, включват още историята на Българското възраждане, на Третата българска държава, национални символи като Мадарския конник, Панагюрското златно съкровище и още много други.

С игри: Първокласници от ОУ "Христо Ботев" в кв. „Долно Езерово" демонстрираха знания

"Мисля, че именно този подход, който е много по-разчупен, много по-модерен, много по-достъпен, ще привлече допълнително внимание, ще доведе децата, особено от по-малките класове, до възторг, а по-големите - до замисляне върху сериозните теми от нашето минало", казва проф. Пламен Павлов, който е консултант по проекта "Средновековна слава".

Българската история вече "ще се гледа" в учебниците на "Просвета". Общо филмите, заснети от сдружението, са над 100 и покриват съдбовни моменти от цялата хилядолетна история на нашата държава - от нейното основаване и възход до трагичния цар Самуил, от бунта на гордите Асеневци до османското нашествие, от героичната отбрана на Шипка и Балканските войни до самоотвержената защита на родното небе през Втората световна война.

Експерт: Електронните учебници ще са допълнение, а не алтернатива на книжните


Инициативата цели да се насърчи изучаването и познаването на родното минало. Включването на филмите в учебниците е най-сигурният и бързият начин те да стигнат до възможно най-много ученици, изпълнявайки своята мисия - да събудят отрано интереса и любовта на децата към българската история. Платформата за електронни учебници на "Просвета" непрекъснато се обновява с различни ресурси - интерактивни задачи, образователни игри, видео, анимации, аудиозаписи. Освен по история, филмите ще бъдат включени и в други учебни предмети както в класовете на по-малките, така и на по-големите ученици.
 
БТА