13-вековен чинар от Златолист влиза в битка за Дърво на годината
13-вековен чинар от Златолист влиза в битка за Дърво на годината / netinfo

Започна официалното гласуване за "Дърво с корен 2012". Тази година 10-те финалисти бяха излъчени от журито измежду 47 подадени до края на август номинации.

Победителят в конкурса ще представи страната в европейския конкурс "Дърво на годината", където ще се състезава с победителите на конкурсите в Чехия, Унгария и Словакия.

До 31 октомври всеки може да гласува за любимата си история и дърво. 10 грабващи истории и снимки на дървета в България са представени на интернет страницата на фондация "ЕкоОбщност" и очакват интереса и оценката на хората да определи кой е най-достоен да бъде победител в провеждащия се за трета поредна година конкурс.

В челната десетка попада и 13-вековен чинар от санданското село Златолист, номиниран от Васил Харизанов от село Катунци. Чинарът се намира в двора на манастира "Св. Георги Победоносец" или както е известно - мястото, където е живяла Преподобна Стойна. Говори се, че мястото, където расте дървото, е единият от върховете на енергийния триъгълник Рупите, параклис "Св. Теодор Тирон" в с. Катунци и църквата "Св. Георги Победоносец" в с. Златолист, информираха от фондация "ЕкоОбщност".

Дървото е от рода Източен чинар (Platanus orientalis) и е с височина около 28-30 м с обиколка на дънера 6 м и на възраст около 1300 г.

Наградата за дървото победител в тазгодишния конкурс ще е предоставяне на грижа за подобряване на състоянието и запазването му.

В предишните две издания на конкурса през 2011 и 2012 г. българските участници успяха да се представят много добре, но на една ръка от първото място - през 2011 г. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 г. - брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място.