/ БГНЕС
Според СЗО до 2020 г. психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност
Световният ден за психично здраве се отбелязва на 10 октомври от 1992 г. с решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО), предаде ТАСС.

Животът не е права и настъпването на педала докрай може да ни изхвърли на завой

психично здраве
БГНЕС

Мотото на деня за 2018 г. е: "Психичното здраве на младите хора в променящия се свят". По данни на СЗО половината от всички психични заболявания започват на възраст до 14 години, но в много случаи не се изявяват и не се лекуват.

СЗО определя психичното здраве като "състояние на благополучие, с което човек реализира своите способности, може да противостои на обичайния жизнен стрес, работи продуктивно и дава своя принос в средата си". То се определя от много социални, психологически и биологически фактори.

Как психично болни хора попадат в омагьосан кръг?

психично здраве
БГНЕС

В света има над 450 милиона души, страдащи от психични заболявания, но само половината от тях получават необходимата помощ. Според СЗО до 2020 г. психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност.
БТА