10-15 млн. лева се харчат годишно за ин витро оплождания
10-15 млн. лева се харчат годишно за ин витро оплождания / cнимка: Sofia Photo Agency

Между 10 и 15 милиона лева годишно се харчат за ин витро процедури, през които минават около 2000 български семейства. Това съобщи д-р Павлета Табакова, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, на кръгла маса посветена на стратегии за решаване на репродуктивните проблеми, организирана по време на специализирания форум, който се провежда в рамките на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения 2008” в панаирния комплекс в Пловдив. Според д-р Табакова досега държавата е осигурявала едва 1.5 млн. лева за ин витро оплождане, т.е. около 10% от реално похарчените средства, а останалата част е за сметка на младите семейства, които имат такива проблеми. 150 000 са безплодните двойки у нас.

По предложение на правителството Народното събрание взе решение да се финансира с 10 милиона лева от бюджетния излишък програма „Ин витро”, отбеляза Антония Първанова, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Целта е да се стимулира раждаемостта сред семействата с репродуктивни проблеми като държавата се ангажира да плаща за процедури ин витро, които са доста скъпи, обясни тя.

Работна група вече систематизира целите и задачите на национална програма за репродуктивно здраве, съобщи доц. Красимир Гигов, главен секретар на Министерството на здравеопазването. Той припомни, че съвместно с фонда на ООН за населението е направено национално проучване за причините за безплодието в България, а резултатите от него ще станат основа на тази програма. Изследването показва, че над 30% от жените са подходящи за ин витро процедури. Заболявания на маточните тръби (33%) и проблеми при мъжете (24%) са двата най-силни фактора за безплодие.

Проявата се организира от Международен панаир Пловдив в партньорство с Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Институт по репродуктивно здраве, Сдружение „Зачатие” и фондация „Искам бебе”.

Тази нова проява в рамките на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения” стартира с амбицията да бъде полезна на различни нива – на органите, които формират политиката в здравеопазването, на специалистите и на пациентите, отбеляза главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. Той припомни, че в дните от 23 до 25 октомври са предвидени обучение на общопрактикуващи лекари по проблемите на безплодието, безплатни консултации и прегледи с ултрамодерен видеозон.