Обама: Израел и палестинците да подновят преговорите за мир
Обама: Израел и палестинците да подновят преговорите за мир / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че Израел и палестинците трябва да подновят преговорите за мир, предаде Ройтерс. Обама похвали усилията на саудитския крал Абдула да приведе в действие арабския план за мир в Близкия изток. В първото интервю за арабска телевизия, откакто стана президент, Барак Обама каза пред телевизия Ал Арабия, че правителството му ще възприеме всеобхватен подход към отношенията с мюсюлманския свят.

"Не можем да мислим само за палестинско-израелския конфликт, а да подминаваме онова, което се случва в Сирия, Иран, Ливан, Афганистан или Пакистан. Тези неща са взаимно свързани". Президентът каза, че правителството му започва да изпълнява обещанията от предизборната кампания с назначаването на бившия сенатор Джордж Мичъл за пратеник в Близкия изток.

Мичъл замина за Близкия изток, напомня Ройтерс. Той ще започне да изслушва, защото твърде често Съединените щати започваха да диктуват, каза президентът. След това пратеникът ще се върне при него, за да му разкаже какво е чул. "Въз основа на това ще формулираме конкретен отговор", посочи Обама

"Ние не можем да налагаме нито на израелците, нито на палестинците какво е най-добро за тях. Те ще трябва да вземат решения", продължи Обама. "Аз обаче смятам, че е дошло време и двете страни да осъзнаят, че пътят, по който са тръгнали, няма да донесе сигурност и процъфтяване на народите им. Затова трябва да се върнат около масата за преговорите. Продължавам да смятам, че сигурността на Израел е от първостепенно значение. Но смятам също, че има израелци, които знаят колко важно е да се постигне мир".

Барак Обама каза пред телевизия Ал Арабия, че ще изпълни обещанията си да изтегли войските от Ирак, да произнесе реч към мюсюлманите от столица на голяма мюсюлманска държава и да подаде приятелска ръка на мюсюлманския свят.