/ Община Видин
Днес на откриването на новата учебна година в Средното училище „Цар Симеон Велики“ във Видин присъства заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Гости бяха също секретарят на Община Видин Иванела Андреева, народният представител Владимир Тошев, евродепутатът Ангел Джамбазки, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, заместник областният управител Лъчезар Попиванов и други.

От името на министерството Таня Михайлова връчи на директора на училището Венцислав Станев плакет с българската азбука. „Това е подарък с най-ценните символи, които нашите предци са оставили. Благодарение на тези знаци сме изградили нашата духовност“ – каза заместник-министърът и пожела успешна, спокойна и удовлетворяваща учебна година.

Кметът откри новата учебна година във Враца (СНИМКИ)

Иванела Андреева приветства присъстващите на тържеството и поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков. „Пожелавам на видинските учители и днес да следват пътя на възрожденските ни просветители, като не само отварят широко вратата на познанието пред подрастващите и младите хора, но и възпитават у тях нравствени ценности. Нека учители и ученици посрещнат новата учебна година с много сили и творчески ентусиазъм. Покорявайте още върхове и накарайте Видин да се гордее с всички вас!“ - пише в адреса.

В обръщението си Венцислав Станев заяви, че в началото на тази учебна година в СУ „Цар Симеон Велики“ вече е започнал грандиозният ремонт по проект на Община Видин в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“, в който са заложени почти 9 милиона лв. за модернизиране на образователната инфраструктура. „Реализирането му ще направи училището ни още по-хубаво и още по-модерно. А това е важно. Защото нашето бъдеще е такова, каквото е нашето училище днес“, каза Станев.

Той благодари на всички ученици и родители, които са избрали най-старото училище във Видин, с над 135-годишна история. И покани заместник-министъра Таня Михайлова, Владимир Тошев, Ангел Джамбазки и председателя на Училищното настоятелство Александър Русев да въведат учениците в храма на знанието.

Заместник министърът Таня Михайлова присъства на празника.
Община Видин

 
Заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов уважи празничния ден в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. Той поднесе поздравителен адрес от името на кмета Огнян Ценков на директора на учебното заведение Румяна Петрова. 

От своя страна тя благодари и изказа удовлетворението си от стартиралия преди дни в гимназията проект на Общината в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“, свързан с основна реконструкция на сградата на гимназията, с който ще се модернизира материалната база, като се създадат нови съвременни условия за качествено образование. Румяна Петрова пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и положителни емоции.

Тържеството продължи с рецитал, в който взеха участие деца от различни класове. Дванадесетокласниците предадоха на най-малките, които сега започват обучението си в V кл., традиционните шалове с герба на гимназията и ги въведоха в класните им стаи.

И тази година Община Видин раздаде на първокласниците във всички училища книжки с любими български приказки, със специално послание от кмета Огнян Ценков.

По-късно днес заместник-министър Таня Михайлова проведе работна среща с директори на училища и детски градини от Област Видин, в която участва и секретарят на Общината Иванела Андреева. В началото на срещата началникът на Регионалния инспекторат Веселка Асенова връчи плакет на Таня Михайлова, с благодарност за съдействието и подкрепата от страна на Министерството за развитието на образованието в региона.