Финансовото министерство с нова идея - сервитьори, таксиметрови шофьори и фризьори да плащат данък върху получените бакшиши. Предложението е тези доходи да се облагат с 10%.

Клиент на бар остави бакшиш от 16 000 долара

Облагането на бакшиша означава, че той ще влезе в цената на услугата и ще я оскъпи, заявиха пред NOVA ресторантьори.

"В Италия знаете, отдолу пише 10% included tip, вътре в сметката. Тоест при 100 евро сметка, вие плащате 110 евро. Ама това вече не е бакшиш. Ако вие, клиентът, решите да оставите някой лев, то не виждам защо това нещо трябва да бъде облагано", посочи Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Според експерти - идеята данък върху бакшиша трудно би могла да се реализира. Стои и въпросът как ще се установява колко точно е платено като бакшиш.

"Първо – това не виждам как ще стане. Защото ако има такава хипотеза, то бакшишът трябва да бъде платен с карта", отбеляза финансистът Владимир Сираков.
Икономистът Красен Станчев го счита за неприложимо. "Но от друга страна е неправилно, защото това е ваш подарък за мен. Или обратното, разбира се", споделя той.

Ето как непозната трогна до сълзи сервитьорка с 4-цифрен бакшиш (ВИДЕО)

Други обаче смятат, че това е начин определени сектори да се изсветлят. Но се поставя и въпросът - защо в даден бранш се плаща данък върху всички доходи, а в ресторантьорския някои от парите се прибират директно в джоба?

В Европа има и примери, като например Франция, при които данъкът върху бакшишите работи.

"Тук, за разлика от други страни в света, таксата за обслужване е включена в сметката. Понякога, бакшиш може да бъде и допълнително даден, но в никакъв случай не е задължителен или фиксиран като процент, както е в САЩ, например", обясни Тифани, управител на заведение във Франция. Обикновено таксата за обслужване във Франция е около 10%. Но прави добро впечатление, когато клиентът остави и допълнителен бакшиш, който обаче е освободен от данъци.

 
NOVA