На пръв поглед изглежда просто: получаваме едни пари... и ги харчим. И така докато получим следващите пари.

Това е финансовият модел „от заплата до заплата“, който обаче е твърде неефективен, ако искаме да планираме по-дългосрочно живота си. Едновременно с това е прекалено рисков, защото ни оставя напълно неподготвени при екстремни обстоятелства. В такива случаи се налага да вземем заем от приятел или кредит от банка, което в крайна сметка ни вкарва в дългова спирала. В резултат парите ни намаляват все повече и удовлетворението от жизнения ни статус става все по-малко.

Управлението на собствените ни пари пряко влияе на качеството ни на живот. Как да разполагаме и управляваме наличните си средства така, че да не оставаме „на червено“ в края на всеки месец? Можем ли да планираме дългосрочно по-мащабни инвестиции и същевременно да спестим известна сума, дори и финансовите ни приходи да са ограничени?

Парите са инструмент, с който, при правилно използване, можем да подобрим качеството си на живот. Като всеки инструмент обаче, за да го използваме правилно, трябва първо да се научим как да си служим с него. Живеем в дигитална ера и парите не правят изключение от това. Те стават все по-виртуални; не е далече денят, в който монетите и хартиените банкноти ще имат единствено нумизматична стойност, а банкоматите ще изчезнат. И ако тази идея изглежда все още твърде екзотична, то реалността винаги надминава и най-смелите ни представи. Кой би могъл да предвиди само допреди 10 години, че днес на практика ще носим банката в джоба си, в приложение на смартфона ни, че изкуствен интелект ще отговаря на въпросите ни към нея и че с един клик ще можем да плащаме за всичко, което пожелаем? Стига да имаме пари, разбира се! AI все още не може да ни отговори на най-важния въпрос: - Как да разпределяме и да инвестираме парите си най-разумно, съобразявайки се с възможностите си, така че да сме максимално удовлетворени от тяхната употреба? Как те да работят за нас? Това ще бъде новата роля на служителите в банковите офиси, смята Георги Талев, вицепрезидент „Офисна мрежа“ в TBI Bank в разговор-дискусия с Милена, Кирил и Тодор от „Тройка на разсъмване“ в Епизод 41 на техния подкаст „Тройка по никое време“, посветен на личните ни финанси. Различните банкови операции „на гише“ с пари в брой и дългото и отегчително писане на бележки и ордери постепенно ще останат в миналото, но като консултант човешкият фактор е незаменяем с каквато и да е „умна“ технология, споделя Георги Талев.

Финансовата култура е понятие, което все по-често ще се свързва с базовата човешка интелигентност в света, в който живеем. Тя няма как да се получи наготово, по генетичен път, затова вече се налага мнението, че подобна дисциплина трябва да залегне в учебния материал в средните училища. Светът се променя технологично с бързи темпове и семейният финансов модел, който сме наследили, вече е неприложим. Ако родителите ни в докомпютърната ера са държали парите си в кутия за обувки върху гардероба и до ден днешен тичат до банкомата, за да изтеглят пенсията си в брой, то това няма как да ни научи как да бъдем в крак с новите финансови реалности и възможностите, които дават.

Парите са средство. Те не носят сами по себе си щастие, а единствено правилното им използване може да подобри качеството ни на живот. Благодарение на тях можем да постигнем жизнените си цели и стремежи, което в крайна сметка ни носи това, към което се стремим всички - щастие и удовлетвореност от живота.
радио Витоша