Златни правила за истинска италианска паста
Златни правила за истинска италианска паста / снимка: ProntoSofia

Въпреки че италианците смятат себе си за експерти по приготвяне на паста, много от тях не знаят златните правила за варенето й, пише италианският електронен всекидневник Affari Italiani.

Първото желязно правило е да се свари 1 л. вода с десет грама едра сол за всеки сто грама паста. За тестения продукт „букатини“, който наподобява спагети с дупки, е необходимо повече количество вода, тъй като те са доста твърди. Водата трябва да кипне в покрит с капак съд върху голям котлон. След като бъде сложена пастата, водата трябва да кипне отново.

В никакъв случай не се допускат паднали на дъното на тенджерата макарони или ригатони заради некипнала вода. За късия вид паста може да се използва дълбока или плитка тенджера. За дългата паста е задължителен дълбокият съд.

Солта се слага само при кипването на водата. Чак след 2-3 мин. се прибавя пастата. Тя се разбърква с дървен прибор. Ако след прибавянето на пастата водата не заври отново, може да се прибави капак върху тенджерата, но да е захлупен само наполовина.

Пастата се вари точно толкова минути, колкото е посочено върху опаковката й. Абсолютно забранено е да се спира варенето на пастата, наливайки студена вода в тенджерата. Пастата става лепкава и може да бъде понесена в този си вид само от германци или англичани, пише италианското издание.

Един истински италианец никога не къса на две спагетите, а ги оставя да врят цели, поставяйки ги в тенджерата като „букет“, чиито стръкове се свличат един по един в съда.