Жените не са по-бъбриви от мъжете
Жените не са по-бъбриви от мъжете / снимка: morguefile.com

„Ти прекалено много говориш, но на теб ти е простено - ти си жена” - подобни фрази звучат често, но има ли основание за тях? Американски учени провели експеримент и изчислили по колко думи на ден средно изговарят и жените, и мъжете. В експеримента взели участие 400 студенти - те записвали всички свои разговори в продължение на няколко дни.

Впоследствие станало ясно, че бъбривостта съвсем не зависи от пола. Оказало се, че разликата между броя думи, произнесени от младите хора, е съвсем незначителна.

„На ден жените средно изговарят по 16 215 думи, а мъжете - 15 669. Какво са някакви си 500 думи разлика в сравнение с това, че разликата между най-бъбривия и най-мълчаливия участник е 45 000 думи”, коментират специалистите. Най-бъбривият участник произнасял на ден 47 000 думи, а най-несловоохотливият - само 500.

Според експертите не е важно дали си мъж или жена, когато става дума за бърза и наситена реч. Бъбривостта на човека зависи от това към какъв психологичен тип спада той - към интровертен или към екстравертен. Тези твърдения на учените се оказали в разрез с резултати от предишно изследване, проведено в САЩ. Преди време се твърдеше, че жените говорят три пъти по-бързо от мъжете.

И все пак проблемът често е не кой колко говори, а дали някой го слуша.