/ iStock/Getty Images
Когато Карла Зазуета расте в Лондон, семейството ѝ приготвя голяма порция боб пинто всеки понеделник и тази традиция продължава и до днес.

„Не познавам мексиканец, който да не яде боб под някаква форма поне веднъж на ден“, казва авторката на Nortena, а за нея това започва с frijoles de la olla, или боб от тенджерата.

„Сушеният боб се накисва за два часа, след това се отцежда и се прехвърля в голяма тенджера. Добавете прясна вода, обелен и разполовен лук, две или три скилидки чесън и мексиканска билка епазоте [въпреки че дафиновият лист също би свършил работа].“ Варете на тих огън, покрито, в продължение на 45 минути, след което украсете с нарязан лук, кориандър, сирене и пикантна салса или нарязани халапеньо. По-късно през седмицата запържете боба за мексиканска закуска („незаменима гарнитура“) или го превърнете в сос за enfrijoladas: „Това е нещо като енчилада, но сочният боб се превръща в гъст сос, в който се заливат царевичните тортили“. Пюрето от черен боб пък придава на кесадилята приятна текстура или следвайте примера на Meera Sodha и го смесете с няколко супени лъжици бобена течност, чипотле и сол, за да получите отлична основа за такос.

Междувременно Анна Тобиас, собственик на Cafe Deco в Лондон, смята, че бобът заслужава повече любов: „Задушете лук с чесън, добавете червен пипер, половин консерва домати, боба и дафинов лист за по-голяма сигурност, след което запечете“ Това, гарнирано с варено яйце, ще ви помогне или, „за истинска вечеря“, потопете няколко наденички и поднесете със зелена салата.

Задушаването е друга добра тактика за боба, която трябва да държите в задния си джоб, казва Роузи Маккеан, автор на Good Time Cooking. „Има една прекрасна испанска яхния от леща, наречена lentejas, която е много кремообразна, когато се приготвя с боб“, казва тя, особено ако добавите и чоризо, картофи, кимион и малко червено вино. „Когато готвите нещо, което изглежда малко мрачно, ключът е винаги да го освежите накрая със салса верде или гремолата“. Маккеан предлага също така да се възползвате от печения боб, особено в пайове: „Те са чудесен заместител на месото - например пай с боб, каволо неро и хубав кремообразен сос е много добър.“ (Ако имате излишна аншоа, която да подхвърлите в сместа, толкова по-добре).

Тя използва боб за приготвяне на голяма купа гладък дип и казва, че си струва да се помисли за цвят и тук. „Смесете кафяв боб с нещо друго с тъмен цвят - печени домати или чушки, да речем - и ще получите нещо като бобено ромеско, което можете да гарнирате със сипкаво кафяво масло и много копър.“ Не забравяйте да сложите кубче лед в блендера, за да стане сметаната по-кремообразна, и сервирайте с хрупкав хляб и/или чипс за потапяне.

Говорейки за закуски, добре е да се сприятелите с печения боб, наричан още многофункционалното ястие, което може да се яде с пълни шепи и да се използва за гарнитура на ястия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС