мивка
мивка / Thinkstock/Getty Images
Задръстените канали в банята и в кухнята могат да ни разболеят, тъй като са развъдници на бактерии, пише в. "Метро".

Учени от университета в Източна Англия предупредиха, че комбинацията от косми, сапун и вода, които се натрупват след всеки наш душ, оформят опасни за здравето ни биофилми в канализацията.

Оформилите се развъдници на микроорганизми са източник на патогени, които могат да се разпространят в цялото жилище. В канализацията на банята, в която се натрупват биологични нечистотии, се оформя благоприятна среда за развитието на множество микроорганизми. Те влизат в особено опасен контакт със стопаните на дома при връщането на водата в каналите след запушването им.

Ако това стане в кухнята, може да бъде заразена и консумираната от нас храна. Ако се готви в близост до заразен сифон, бактериите могат да се придвижат по въздуха и да попаднат върху продуктите. В банята микробите могат да бъдат вдишвани, или директно да попаднат върху кожата ни.

Поради тази причина специалистите препоръчват да използваме в домакинствата отпушващи препарати с антибактериални свойства, които да разрушат образуващите се биологични филми.