Тиквата е позната още от дълбока древност – отглежда се повече от три хиляди години. Освен вкусна, тя е и изключително полезна за здравето и си струва да я включите в диетата си през цялата година, съобщи „Study Finds”.

Какво представлява тиквата?

Плод или зеленчук е тя? Всъщност тя е по малко и от двете! От ботаническа гледна точка тиквите имат много семена, което ги причислява към плодовете. Тъй като обаче не са много сладки и се съчетават добре със солени ястия, много пъти са определяни и като зеленчуци.

Тиквата е богата на бета-каротин

Бета-каротинът е прекурсор на ретинола (витамин А). Това означава, че бета каротинът се превръща във витамин А в организма. Също като морковите и сладките картофи, тиквата е пълна с него. Една чаша съдържа над 5000 mg. Витамин А е изключително важен хранителен елемент за зрението, имунното здраве, репродукцията, борбата с възпаленията и акнето.

Богата е на калий

Препоръчително е да приемате 2600 и 3400 mg калий дневно, съответно за жените и мъжете. Вярвате или не, освен ако наистина не се опитвате да увеличите приема си, може да е малко трудно да достигнете тези цифри.

Калият е изключително важно хранително вещество за намаляване на риска от диабет, инсулт и високо кръвно налягане. Много пъти чуваме за намаляване на приема на сол, за да се контролира кръвното налягане, но достатъчното количество калий е също толкова важно. Неприемането на достатъчно количество от него всъщност може да направи организма ви по-чувствителен към натрия на първо място. Само една чаша сок от тиква може да ви осигури над 500 mg калий.

Тиквата съдържа много фибри

Подобно на повечето плодове и зеленчуци, тиквата съдържа голямо количество фибри. Една чаша тиквен сок осигурява около седем грама фибри. За повечето хора е препоръчително да си набавят около 25 грама фибри на ден.

Това означава, че тиквата би била чудесно допълнение към вашите закуски или ястия, тъй като съдържанието на фибри ви помага да сте сити, да поддържате балансирани нива на кръвната захар, здравословна перисталтика на червата и по-ниски нива на холестерола.

Тиквата е чудесна в латето на Starbucks, но 50-те грама добавена захар може да не са нещо, за което може да заплатите от здравословна гледна точка. Когато тиквата се консумира без никаква добавена захар, тя може да бъде част от вашата диета по всяко време от годината и да ви осигури хранителни вещества, които допринасят за противовъзпалителни процеси, зрение, храносмилане, сърдечно здраве и други ценни ползи за здравето.

 
БГНЕС