Защо се сбръчкват пръстите във водата
Защо се сбръчкват пръстите във водата / снимка: Morguefile.com

Ако кожата на пръстите ни се сбръчква след по-дълъг престой във водата, това не е защото кожата ни е твърде пореста. Всъщност естеството на процеса ни осигурява по-добро сцепление за ръцете и краката, се казва в ново изследване.

"Доказахме, че сбръчканите пръсти осигуряват по-добър контакт при влажни условия. Те започват да работят като гумите на колите за по-добро сцепление ", казва Том Смълдърс от Университета на Нюкасъл във Великобритания.

Когато нашите ръце и крака останат прекалено дълго овлажнени, те се набръчкват и биолозите дълго време смятаха, че това се дължи на водата, преминаваща под кожата и я издува. Ние вече знаем, че това е активен процес, който се контролира от нервната система, предизвикан от свиването на кръвоносните съдове.

"Когато тялото установи, че пръстите остават мокри за известно време, нервната система активира най-фините кръвоносни съдове по върховете на пръстите. Обемът на пръстите се намалява, но кожата остава със същия размер. Така се получават гънките", заяви пред АФП Том Смълдърс. Ако централната нервна система предизвиква тази реакция, това означава, че набръчкването има специфична функция, загадъчна до този момент.

Том Смълдърс и екипът му са работили с доброволци, които трябвало да уловят топки с различни размери, първо със сухи ръце и след това с накиснати в топла вода за 30 минути. Участващите в опита улавят по-бързо влажната топка с набръчканите пръсти. Но няма значима разлика, когато става въпрос за улавяне на сухи предмети, отбелязва БГНЕС.

"Ако се върнем назад във времето, сбръчкването на кожата е помагало на нашите предци да събират по-лесно храна във водата или от мокри растения", казва Том Смълдърс. "Според нас това вероятно е еволюционно приспособяване, което засяга начина на придвижване" за по-добро сцепление върху мокри повърхности, казва той.

"Това би обяснило защо тази реакция се появява върху пръстите на ръцете и краката. Това е още от времето, в което приматът е ходел на четири крака", казва авторът на изследването, публикувано в списание Biology Letters на Британската академия на науките.