/ ThinkStock/Getty Images
Клюките може да не са морални, но несъмнено са характерни за хората. Американски учени установиха, че те са по-разпространени и не толкова злонамерени, колкото мислим, съобщи в. "Дейли мейл".

Хората пазят чужди тайни само 20 минути
 
Хората прекарват почит по цял час - 52 минути, в клюки дневно. За социолозите клюките са част от обществото. Те допринасят за разпространяването на информация в групите, създават обединен фронт, предпазват останалите от потенциални зли особи.
 
Учени от университета на Калифорния в Ривърсайд проследиха колко клюкарстват хората и кой какво казва. Те поставиха подслушващи устройства на 467 доброволци и записваха около 10 процента от казаното от тях. Така чуха 4003 клюки за пет дни.

Пазенето на тайни може да се окаже вредно за здравето
 
Всички участници в изследването - 269 жени и 198 мъже са клюкарствали, но не по един и същи начин. Повечето клюки са били за познати, а не за знаменитости.
 
Жените са клюкарствали малко повече от мъжете, но са казвали само "неутрални" неща - споделяли са информация, а не са правили негативни заявления.

Здравословно клюкарстване
 
Макар и да са преобладавали неутралните клюки, отрицателните коментари са били два пъти повече от похвалите.
 
Особено склонни към отрицателни коментари са младите хора. Репутацията на богатите като по-малко склонни към клюки обаче не е вярна. Освен това по-бедните и по-малко образованите не клюкарстват повече от богатите и образованите.

Клюкарствайте за любов и секс в офиса, но никога срещу шефа
 
Всички клюкарстваме. Това е присъщо за човешката природа и дори има важна цел. Предишни изследвания доказаха, че мозъкът ни възприема лицата в зависимост от това, което сме чули за човека. Клюките също имат защитен ефект, защото дават информация на кого можем да имаме доверие и кой може да е опасен.

Четете също:

Откриха връзка между клюките и "хормона на любовта"

Топ 5 на най-стриктно пазените тайни в света (ВИДЕО)


Тайните подкопават физическото здраве

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА