Здравословно клюкарстване
Здравословно клюкарстване / снимка: sxc.hu

Клюкарстването е полезно за здравето, установи американско проучване. Говоренето за другите е полезно както за клюкарстващия, така и за по-широк кръг от хора, открили учени от Калифорнийския университет.

Според тях то помага за контролиране на лошото настроение, предотвратява експлоатирането на хората и дори намалява стреса. Учените стигнали до заключението, след като направили няколко детайлни експеримента.

Изследването било съсредоточено върху т. нар. "просоциални" клюки, при които предаващите информация предупреждават другите за нечестни или незаслужаващи доверие хора. В първия експеримент участвали 51 доброволци. Те били привързани за монитори, отчитащи сърдечния им пулс, докато проверявали резултатите от игра между двама души. След няколко игри те виждали, че единият играч не спазва правилата и печели всички точки.

Сърдечният пулс на наблюдаващите се ускорил, докато гледали измамата и повечето използвали възможността да пъхнат бележка в ръката на новия играч, в която го предупреждават, че противникът му е малко вероятно да играе честно. След като предали информацията, пулсът на участниците се нормализирал, посочва БГНЕС.

"Предаването на бележката подобряваше негативните им чувства и успокояваше напрежението им. Клюкарстването ги караше да се чувстват по-добре", заяви психологът Роб Уилър, съавтор на изследването.

След това участниците попълнили въпросници, за да се оцени нивото им на алтруизъм. "Основната причина за клюкарстването е желанието да се помогне на другите. Участниците с най-висок резултат на алтруизъм на тестовете беше по-вероятно да изпитват негативни чувства след наблюдаването на егоистично поведение и беше по-вероятно да започнат да клюкарстват. Не трябва да се чувстваме виновни от клюкарстването, ако то помага да предпазим другите от това да бъдат експлоатирани", допълни психологът.