/ ThinkStock/Getty Images
Много млади хора злоупотребяват с чашката, без да подозират, че това може да доведе до изсъхване на отделни зони на мозъка, свързани с паметта, вниманието и езика.
Резултатът е повишеният риск от алкохолизъм и редица други проблеми, пише NDTV.
 
Британски учен ще изкорени махмурлука до 2050-а

Според учени от университета в американския щат Орегон именно в подрастващата възраст, когато мнозина посягат към чашката, мозъкът все още преминава през фазата на оформяне и постигане на зрялост. Това е не само биологично развитие, но и оформяне на схеми за психосоциално поведение.
 
Според учените прекомерното пиене е консумация на 4 и повече напитки в рамките на 2 часа за жените и на 5 и повече напитки за мъжете.
 
Как ни действа алкохолът?

Учените проверявали влиянието на активното пиене върху способността на мозъка да забавя реакциите, върху работата на паметта, вербалното обучение, вземането на решения, чувствителността към награди, реакциите на мозъка върху всякакви дразнители, свързани с алкохола. Те се интересували също от обработката на социално-когнитивната и социално-емоционалната информация.
 
Фактите за алкохола, които се оказаха лъжа

Оказва се, че алкохолът води към изтъняването или пресъхването на зоните в мозъка, които са важни за работата на паметта, на вниманието, езика, съзнание (структури в кората и под кората). Примерно заради алкохола младите хора по-трудно научават нови думи, което говори за промени в мозъчната дейност.
БГНЕС