Мутирал ген отключва агресивното пиянство
Мутирал ген отключва агресивното пиянство / ThinkStock/Getty Images

Финландски генетици откриха мутация в гена 5-HT2B, която прави хората по-агресивни, след като употребят повечко алкохол. Оказва се, че тя е достатъчно разпространена сред жителите на Финландия, пише в статия в сп. Translational Psychiatry, съобщи РИА "Новости".

"Получените от нас резултати от генетичния анализ показват също, че носителите на тази мутация са по-импулсивни и в трезво състояние, а също, че имат проблеми с недостатъчния самоконтрол, с маниакално-депресивния синдром и с други афективни разстройства" - заявява Роопе Тиканен от университета на Хелзинки.
Тиканен и неговите колеги са открили мутацията, опитвайки се да установят защо много хора, които се държат горе-долу адекватно в трезво състояние, започват да стават агресивни и да налитат на бой, когато си пийнат.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

Учените забелязали, че подобно буйно поведение е характерно за едни и същи хора, и се проявява почти винаги. Това ги навело на мисълта, че може да има генетична причина за развиването на подобна черта на характера. За да проверят подозренията си, генетиците изследвали данни, натрупани по време на наблюдения на семейства на тихи и буйстващи алкохолици през минали години.

Как ни действа алкохолът?

Оказало се, че ДНК на злоупотребяващите с алкохола финландци, които се държат по-буйно, след като пийнат, съдържа в себе си необичайна версия на гена 5-HT2B. Тя се среща при около 2,2% от населението на Финландия.

Същата мутация е привлякла вниманието на генетиците и преди пет години, когато друга група специалисти са открили, че необичайната версия на 5-HT2B е причина някои хора в страната да са с по-импулсивен характер.

Каква е връзката между алкохола и хъркането?

В близко време Тиканен и колегите му планират да извършат по-мащабни генетични наблюдения, по време на които ще се опитат да потвърдят или опровергаят съществуването на подобна връзка между буйното поведение в пияно състояние и мутацията в 5-HT2B. Ако откритието се потвърди, генетиците ще се опитат да намерят начин за борба с нея, а също да разработят препоръки за практикуващи нарколози и сътрудници на социалните служби.

Източник: БТА