Земя вода
Земя вода / Thinkstock/Getty Images
Международен екип от учени установи, че в дълбините на земните недра има почти същото количество вода, каквото е в океаните, съобщи Ню сайънтист.

Специалистите правиха опити със скали, типични за мантията, и по-конкретно за буферния слой в нея на дълбочина от 410 до 660 километра. Той разделя горната от долната мантия.

Най-старата вода на Земята се оказа по-древна с 500 млн. години

"Ако изчисленията ни са верни, това означава, че има голямо количество вода под земната кора. Общото ѝ количество е почти същото, колкото е водосборът на Световния океан", каза Фей Хунчжан от университета в Байройт, Германия.

По-голямото количество от водата в мантията е заключено в кристалите на минерали под формата на йони, отколкото в течно състояние.

Най-старата вода на Земята е много повече от обема на всички реки и езера

Откритията се основават на имитация на условията, в които се намират минерали, като рингудит, в мантията на планетата. Оказа се, че водата в състава на определен минерал му придава наблюдавания вискозитет (плътност).

В земните недра има огромен океан

"Това са много сложни и добре проведени експерименти, който са част от разрастващата се обща картина. За нея допринасят лабораторни и полеви наблюдения чрез геофизични изследвания и проучвания на средата. Те показват, че слоят между горната и долната мантия съдържа значително количество вода", каза Греъм Пиърсън от университета на Албърта, Канада.
БТА