Проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната сърдечна федерация, предупреди, че препоръчваното дневно количество сол е много ниско и така се увеличава рискът от инфаркти
Проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната сърдечна федерация, предупреди, че препоръчваното дневно количество сол е много ниско и така се увеличава рискът от инфаркти / Thinkstock/Getty Images
Проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната сърдечна федерация, предупреди, че препоръчваното дневно количество сол е много ниско и така се увеличава рискът от инфаркти, съобщиха в. "Дейли експрес" и в. "Дейли мейл".

Препоръката на проф. Юсуф за завишаване на дневното количество сол се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal" , който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий.

Солта обаче е сред осемте храни и напитки, които подуват стомаха

Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество е с "неясен ефект" за сърдечното здраве.

При количество под три грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 гр сол, натрият е под тази граница.

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Проф. Салим Юсуф препоръчва дневното количество сол да е между 7,5 и 12,5 гр, което е равно на 3 до 5 гр натрий.

Диетоложката Алисън Тедстоун обаче не е съгласна с тази препоръка, защото така има опасност от повишаване на кръвното налягане и оттук на риск от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти.
БТА