Великата китайска стена е едно от „7-те чудеса в света". Тя е система от отбранителни съоръжения в Северен Китай и едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух, символ на китайската нация. Строителството на Великата китайска стена започва от IX век преди нашата ера за отбрана на древната китайска земя от агресията от север.

През 211 година, след обединението на Китай от император Чин Шихуан, дължината на стената е само 5 000 километра. През династия Хан дължината на Великата стена е над 10 000 километра.

Сегашната стена се различава от тази, която е построена през династия Мин. Днес Великата китайска стена минава през 9 провинции, градове и автономни райони и има дължина 7 300 километра. В строителството и са използвани различни строителни материали, тя илюстрира труда и уменията на древните китайци.

Великата китайска стена била дълга 21 196 км

Строителната форма на стената е удобна за транспорт на войските. От горе надолу има каменни стъпала и врати. На стената още са построени военни кули "фонхуотай", в които могат да се складират оръжия, зърнени храни и т. н.
По време на война, чрез тези кули може да се разпространява военна сигнализация с огън. Да важните входове и изходи са изградени и градски кули. Тези кули не са само величествени, но и са паметници на високо архитектурно майсторство.

Великата китайска стена остава без бутици и кафенета

Сегашната Велика китайска стена е изгубила вече ролята си на военен обект, но строителната и красота все още привлича интереса на туристите. При построяването и е използван ръчен труд, а това е почти непонятно за съвременниците-как старите китайци са извършили толкова голямо строителство.

Китайци оповестиха точната дължина на Великата стена

През 1987 годена Великата китайска стена, като символ на китайската нация, е вписана в Списъка на културното наследство в света.