В Япония честват Деня на момичетата
В Япония честват Деня на момичетата / снимка: BGNES

В Япония се чества празникът Хинамацури или Ден на момичетата. Той се посреща традиционно на 3 март, който е и ден на прасковата поради това, че по това време цъфтят дръвчетата.

През този ден на момичетата се пожелава щастие и здраве. В къщите, където има момичета, задължително се поставят специални кукли в традиционно облекло. Полагат ги на покрита с червен плат пирамида, като на всяка “стъпка” на пирамидата персонажите са разположени в съответствие с техния ранг, съобщиха от БГНЕС.

На върха на пирамидата са императорът и императрицата. Обикновено това са най-скъпите и красиви кукли. На следващите стъпки се поставят фигурите на придворните дами, музиканти, министри и други обитатели на императорския двор. В ниската част са разположени миниатюрни мебели, ветрила, мечове и други предмети от бита.

Стаята с пирамидата се украсява с цветчета от праскова, като не е задължително те да бъдат истински, а за тавана окачват топки от изкуствени венчелистчета от вишна и мандарина. Смята се, че куклите не трябва да стоят изложени продължително време, за да не забавят омъжването на момичетата. Затова в момента, в който празникът свърши, ги скриват до следващата година.