/ БГНЕС, архив
Пишкащото момченце в Брюксел не е просто фонтан, а модна икона
Един от най-популярните символи на Брюксел е малкият Жулиен (на френски) - пикаещото момченце. С годините славата на „малкия пикльо” не намалява, въпреки че „невъзпитаното му поведение”, освен усмивки сред туристите, многократно е било обект и на спорове.
 


БГНЕС, архив


Бронзовата статуя на голото момченце, пикаещо във фонтана под него, се намира в непосредствена близост до централния площад Гран Плас. Тя е поставена там през 1619 г. Дизайнът на „пикльото” е дело на Франсоа Дюкенуа. И до днес обаче обаче обстоятелствата около създаването й са неизвестни.
 
Една от известните легенди разказва, че момчето спасило града от унищожение. То изгасило разположените от неприятеля боеприпаси, като се изпикало върху тях от градските стени. Според друга история богат търговец, изгубил малкия си син, който накрая открил детето ...„щастливо да пишка” в малка градина.
 
Съществува и предание, според което статуята е поставена, за да припомня събитията от Гримбергенската война. Тогава люлката със сина на херцог Готфрид III Льовенски била окачена на дърво, за да може бъдещият монарх да въодушевява гражданите. От този свой „трон” детето пикаело върху сражаващите се под него воини.
 
Макар и миниатюрен, „малкият пикльо” е изключително суетен към облеклото си. Именно богатият му гардероб привлича стотици туристи всеки ден.
 
Младежът „облича” различни костюми няколко пъти всяка седмица, съгласно строго разписание. А преобличането му се е превърнало в колоритна церемония, често придружена дори от духов оркестър.
 

БГНЕС, архив

БГНЕС, архив


„Малкият Жулиен” има няколкостотин различни тоалета, част от които могат да се видят в постоянна изложба в Градския музей. Някои от тях представляват национални носии, други са униформи, свързани с различни професии. В колекцията има дори костюми на Мики Маус и Елвис Пресли.
 

Любопитно е, но в Брюксел явно харесват ...пишкащите паметници. В града са поставени още статуи на Пикаещото момиченце и на Пикаещото куче.
 

БГНЕС, архив

   

„Сестричката на Жулиен” е половинметрова статуя от синьо-сив варовик на малко момиченце с къси плитчици, клекнала над фонтан. Скулптурата е изработена през 1987 г., а днес железни решетки я пазят от вандализъм, макар „пиклата” да си остава почти неизвестна за туристите.

 

През 1998 г. към семейството е добавено и Пикаещото куче. За разлика от „господарите си” обаче, то не е фонтан, а само бронзова статуя и само наужким препикава стълб на тротоара.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук