„Урокът по родолюбие на Драгомир Симеонов
„Урокът по родолюбие на Драгомир Симеонов / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Водещият в Дарик радио Драгомир Симеонов изнесе своя „Урок по родолюбие" в Немската гимназия в София, като част от едноименната кампания на Министерството на образованието. Бившият възпитаник на училището успя да събуди интереса на сегашните десетокласници и предизвика редица въпроси, свързани с историята и политиката на България. Младежите го посрещнаха с погача и го изпратиха с аплодисменти.

„Да се гордееш с историята е горе-долу като се гордееш, че баба ти и дядо ти са били голяма работа”. С тези думи Драго Симеонов откри урока си по Родолюбие в Немската гимназия. Той допълни, че за да се гордееш с „големите личности" в историята, трябва да знаеш и за предателите, а тези неща липсват в учебниците ни по история.

Като пример за белите петна в историята ни, Симеонов посочи факта, че малко хора знаят арменския прякор на Левски, както и откъде идва името на Стефан Караджа: „Примери, примери, примери. Ние не познаваме историята си. Ние получаваме от нея илюзията за истина”.

Драго Симеонов беше категоричен, че илюзиите за светите личности трябва да бъдат премахнати, защото никой, който е свят като сълзица, не може да бъде последван:”Великите исторически личности от днешна гледна точка не са искали така да се получава с тях – някакъв пиедестал, паметник, цветя на определена дата”.

По думите на Драгомир, за да получим картина на истината, трябва да научим историята от последните 20 години, която се пази в тайна. На въпрос какво е родолюбието за Драго Симеонов, той беше категоричен: „За мен родолюбието е семейството, след това обществото ни. Въпросът е да имаш позитивно отношение към хората”.

Днешният урок е част от кампанията на Националния инициативен комитет, посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.