/ ThinkStock/Getty Images
Учени заснеха октопод на най-голямата известна дълбочина досега - на 7 км в Яванската падина на Индийския океан, съобщи Би Би Си.

Това е 2 км по-дълбоко от предишния рекордьор, заснет преди 50 години на 5 км дълбочина.

Учените описват находката в сп. "Морска биология".

Октоподът е представител на вида "Дъмбо". Името е заради подобните на уши перки точно над очите, които напомнят за героя от филма на "Дисни".

октопод
ThinkStock/Getty Images

Снимките са направени със спускаеми апарати, които се позиционират на дъното и заснемат какво минава покрай тях. Заснети са два октопода - единият на дълбочина 5,8 км, а вторият на дълбочина - 6,96 м. Екземплярите са дълги 43 см и 35 см.

Парчета от октоподи и хайвер са откривани на голяма дълбочина. Преди тази снимка рекордьорът беше октопод, слязъл на 5,15 км. Тя е направена преди 50 години в Карибско море.

Наблюденията в Индийския океан показват, че октоподите могат да намерят подходящ хабитат в поне 99 процента от световното морско дъно. Тези, които живеят на огромни дълбочини, обаче трябва да са се приспособили специално, посочва д-р Алън Джеймисън, който е направил откритието.

октопод
/ iStock/Getty Images

"Те трябва да правят нещо хитро в клетките си. Ако си представите клетката като балон, тя би се пръснала под налягане. Затова е необходима някаква необичайна биохимия, за да остане сферична. Всички адаптации за живот под налягане са на клетъчно ниво", обяснява той.

Д-р Джеймисън е заснел октопода в качеството си на главен учен на експедицията "Петте дълбини". За този проект тексаският финансист Виктор Весково е слизал със спускаеми апарати до най-дълбоките сектори на петте големи океана. Докато той поставял рекорди като гмуркач, д-р Джеймисън правел научни изследвания.
БТА