/ iStock/Getty Images
Учени от Тексаския университет в Остин и Тексаския университет Ем енд Ай са разработили електронна татуировка за измерване на кръвното налягане, пише Физ.орг.  

Разработката функционира без помощта на допълнителни устройства и е по-точна от други приспособления за китка като смарт часовници и гривни.

Умната татуировка, която също е предназначена за поставяне на китката, е изработена от графен и е снабдена с миниатюрни "невидими" сензори за отчитане на данните, както и с електроди. Последните подават слаби електрически импулси към кожата. Сензорите записват реакцията на организма към тях. Това е тясно свързано с насищането на кръвта в кръвоносните съдове и следователно с кръвното налягане. Промяната на цвета показва дали то е по-високо или по-ниско от нормалното.

Голямото предимство на тази разработка е непрекъснатото наблюдение. То позволява кръвното да се измерва във всяка ситуация - при силен стрес, по време на сън, спорт.

Електронната татуировка може да извърши хиляди измервания на кратки интервали в продължение на няколко дни и да даде подробна картина на кръвното налягане на човека. Това е огромно предимство в сравнение с класическите тонометри с маншет, които отчитат показанията само в момента на употреба.

Несъмнено ще има хора, които искат да получат подобна татуировка, тъй като сърдечносъдовите заболявания са една от водещите причини за смърт. Засега обаче не се съобщава кога разработката ще бъде пусната в масово производство.
БТА