/ iStock/Getty Images
Нашите предпочитания към кофеин или алкохолни напитки, или към сладки газирани напитки, произтичат не толкова от вкуса, който имат, а от това как ни карат да се чувстваме. Това са резултатите от ново проучване на специалисти по молекулярна генетика от Северозападния университет във Великобритания.
 
В последната си работа Мерилин Корнелис, която е публикувала преди това труд за ролята на генетиката при консумацията на кафе, е решила да определи кои вкусови гени са отговорни за това, което пием, каза тя. Но за нейна изненада, предпочитанията на хората не се основават на вариации във вкусовите гени, а по-скоро на гените, които са свързани с променящите съзнанието ефекти на напитките.
 
"Генетиката, която е в основата на нашите предпочитания, е свързана с психоактивните компоненти на тези напитки", твърди Корнелис. "Хората харесват начина, по който кафето и алкохолът ги карат да се чувстват. Ето защо ги пият", заяви тя пред АФП.

ThinkStock/Getty Images

Американската асоциация по сърдечни заболявания и финансираното от Националния институт по здравеопазване проучване са проучили 24-часови диетични въпросници от около 336 000 индивида от европейски произход от британската биобанка. Напитките са били разделени на група с горчив вкус и група за сладък вкус.
 
Първата група е включвала кафе и чай, сок от грейпфрут, червено вино и алкохол. Сред сладките напитки са били подсладени със захар напитки, изкуствено подсладени напитки и сокове без грейпфрут. "Вкусът може да бъде фактор", каза Корнелис пред АФП, но "това е придобит вкус". Кафето, заради горчивината си, "е нещо, което трябва да избягваме на еволюционно ниво", отбелязва тя. "Но ние го консумираме, защото сме се научили да приравняваме вкуса с ефекта на кофеин", допълва тя.
 
Корнелис също така установява, че хората, които имат определен вариант в ген, наречен FTO, предпочитат подсладените със захар напитки. Резултатът е изненадващ, защото същият вариант преди това е бил свързан с по-нисък риск от затлъстяване.

ThinkStock/Getty Images
 

Общите констатации на изследването могат да помогнат на изследователите да намерят начини да се намесят, когато моделите на потребление станат нездравословни. Захарните напитки са свързани със затлъстяване и различни дължащи се на него заболявания. Алкохолът е свързан с повече от 200 болести и причинява около шест процента от смъртните случаи в световен мащаб.
БГНЕС