Учени доказаха: Агресията води до поява на нови нервни клетки в мозъка
Учени доказаха: Агресията води до поява на нови нервни клетки в мозъка / Thinkstock/Getty Images

Невробиолози от Русия и САЩ експериментално потвърдиха влиянието на агресията за образуване на нови нервни клетки в мозъците на мишки, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на института.

"Новата публикация потвърждава предишни догадки за това, че привикнали към борба помежду им мишки имат не просто различно поведение, а че мозъците им започват да функционират по различен начин", се казва в съобщение за медиите.

Учени от Института по цитология и генетика към Руската академия на науките, Московския физико-технически институт, лабораторията "Колд спринг харбър", университета и медицинския институт "Стоуни Брук" изследвали промените в мозъците на агресивни мишки, които нападали свои посестрими и побеждавали в тези битки.

След победите тези гризачи ставали още по-агресивни, а в хипокампусите им се появявали нови неврони. Освен това в случай, че продължи борбата между тях, се наблюдавали изменения в активността на нервните клетки.

В рамките на експериментите двойка самци били поставени в клетка, разделена на две части от мрежа. Тя давала възможност единият гризач да вижда, да чува и да подушва другия, но не позволявала едната мишка да ползва зъбите си, за да ухапе другата. По-късно мрежата се отстранявала и битката между самците започвала. За няколко минути ставало ясно кой е победителят и мишките отново били отделяни една от друга.

Експериментите били повтаряни в разстояние на няколко дни, а след това гризачите били смесени с други, но така, че в една клетка да не попаднат двама победители или двама победени. Три седмици след подобна ротация победителите били отстранявани от едната група гризачи, докато в другата мишките продължавали да водят борба помежду си.

В паралелни експерименти учените преценили нивото на агресия у гризачите - мишките били поставени в клетка с прозрачна преграда и било засечено времето, което те остават край нея. Освен това било преценено влиянието, което нивото на агресия има върху поведението.

Мишките били поставени в лабиринт, в който единият коридор бил закрит, а другият сам по себе си представлявал открита площадка. Колкото по-дълго мишките предпочитали да останат в тъмното закрито пространство, толкова повече поведението им можело да се характеризира като "избягващо риска".

Всички тестове показали, че опитните самци, които победили в няколко битки, имат по-агресивно поведение. Те по-често се доближавали до прозрачната преграда и по-бързо нападали съперника след вдигането на преградната мрежа. Ако на тези мишки известно време не се позволявало да водят битки помежду си, те ставали още по-агресивни - времето преди нападение намалявало близо три пъти, а боевете продължавали по-дълго.

Интересното е, че у доминиращите животни същевременно нараствало нивото на тревожност. Самецът, който уверено е победил в няколко битки, избягвал откритото пространство в лабиринта и предпочитал да остане в мрак.

Източник: БТА