За атмосферата на Венера се характерни много силни ветрове
За атмосферата на Венера се характерни много силни ветрове / ThinkStock/Getty Images
Астрономи анализираха данни от европейския апарат "Венера Експрес" и установиха, че атмосферата на тъмната страна на нашата съседка е още по-бурна и хаотична, отколкото на светлата, съобщи Интернешънъл бизнес таймс.

Загадъчната планета - Венера, Зорница или Вечерница (ВИДЕО)

За атмосферата на Венера се характерни много силни ветрове, които са със скорост до 60 пъти по-голяма от ротацията на планетата. Специалистите досега мислеха, че това явление е еднакво и за тъмната, и за светлата част на планетата.
Оказа се, че то е много по-неправилно на тъмната страна. Там има облаци с по-различна форма и строеж - големи, на вълни и нишки. Те обаче са характерни само за северното полукълбо.

Астрономи откриха най-горещата планета

Учените са работили със стотици снимки от апарата VITRIS на "Венера експрес", направени с различни дължини на вълните. Те разкриха стационарни, или гравитационни вълни в ниската атмосфера, които изглежда не се движат с нея. Те са над стръмни планински райони. Това показва, че топографията влияе на облаците отгоре.
Ниските слоеве на атмосферата на Венера досега не бяха изследвани. В изследването са участвали учени от японската космическа агенция ДЖАКСА, от университета в Билбао и от Европейската космическа агенция
БТА