/ ThinkStock/Getty Images
Международен екип от астрономи откри екзопланета, която е сходна с Венера, намира се на разстояние 219 светлинни години от Земята и орбитира около студената звезда Кеплер-1649, съобщи Лента.
 
Учените открили планетата Кеплер-1649б с помощта на космическия телескоп "Кеплер". Тя се завърта около своята звезда за 9 дни. Близката до звездата орбита допринася за това получаваният от небесното тяло поток светлинна енергия да е 2,3 пъти по-голям от получавания от Земята. Потокът светлинна енергия на Венера е 1,9 пъти по-голям от този на Земята.

Най-близката до Земята екзопланета e непригодна за живот
 
Кеплер-1649 принадлежи към звездите от клас М, които най-често се срещат във Вселената и включват червените джуджета. В обитаемата им зона има планети, които, по мнението на учените, напомнят повече Венера, отколкото Земята. На тези звезди може да има непрестанни изригвания, които правят небесните тела непригодни за живот.

Астрономи откриха планета с три слънца (ВИДЕО)

По думите на астрономите, изследването на подобни на Венера обекти позволява да се разбере защо независимо от сходната им маса едни планети са прекалено горещи, докато на други е възможно да има вода в течно състояние.

Венера е втората от Слънцето планета, чиято атмосфера е съставена от въглероден газ. Тя е обградена от облак сярна киселина, а температурата на повърхността й е 467 градуса по Целзий.

Българин се нареди сред откривателите на екзопланета с две слънца

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomical Journal.
 
БТА