космос звезди
космос звезди / ThinkStock/Getty Images
Учени от НАСА установиха, че планети, които кръжат около червени джуджета и се намират в т.нар. обитаема зона, са лишени от вода и кислород, съобщи Лента. Следователно екзопланетата Проксима Б, известна също като Втора Земя, е непригодна за живот.

Астрономи откриха странна екзопланета
 
Учените създали модел на влиянието на излъчваните от червените джуджета рентгенови и ултравиолетови лъчи върху атмосферите на планети. Оказало се, че край екзопланети, които са достатъчно отдалечени от звездите си, за да може на повърхността им да има вода в течно състояние, т.е. разположени са в обитаемата зона, атмосферата се свива вследствие на високоенергийното излъчване. Небесните тела губят все повече кислород, а това изключва възможността за наличие на вода в течно състояние на повърхността им.

Астрономи откриха планета с три слънца (ВИДЕО)
 
Учените заключили, че най-близката до Земята екзопланета - Проксима Б е под въздействието на потоци звездна енергия веднъж на всеки 2 часа. Това означава, че Проксима Б ще се лиши напълно от кислород за 10 милиона години.

Откриха планета с кислородна атмосфера (ВИДЕО)


Българин се нареди сред откривателите на екзопланета с две слънца

Получените резултати намаляват шансовете да бъдат открити пригодни за живот планети, тъй като множество близки до Слънчевата система звезди са червени джуджета.
Резултатите от изследването са качени на сайта Гизмодо.