Българин се нареди сред откривателите на екзопланета с две слънца
Българин се нареди сред откривателите на екзопланета с две слънца / БГНЕС, архив

Астрономи са открили най-голямата планета извън Слънчевата система, която орбитира около две слънца, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Сред откривателите се нареди и българинът Веселин Костов, който е водещ автор на изследването, което е прието за публикуване в Astrophysical Journal.

Новооткритият свят с приблизителните размери на Юпитер, наречен Кеплер-1647b, се намира на 3700 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед. Възрастта му е приблизително колкото земната - 4,4 милиарда години. Кеплер-1647b обикаля около двете слънца за 1107 дни или малко над три земни години.

Екзопланетата е открита с помощта на телескопа "Кеплер" от екип под ръководството на НАСА и университета на Сан Диего, пише БТА.

Откриха планета с две слънца

Въпреки че се намира в обитаема зона, в която необходимата за възникване на живот вода може да е в течно състояние, екзопланетата не е подходящ кандидат да поддържа живот заради големите си размери.

Небесните обекти, орбитиращи около две слънца, се наричат татуини - на планета с двоен залез, на която е роден Люк Скайуокър от "Междузвездни войни".

Телескопът "Кеплер" беше изстрелян през 2009 г., за да търси основно наподобяващи Земята планети извън Слънчевата система.