Астрономи от Европейската южна обсерватория са открили планета, която има три слънца.

Небесното тяло, което засега се нарича HD 131399Ab, се намира на 320 светлинни години от Земята и е част от съзвездието Кентавър. Приблизителната му възраст от 16 милиона години го прави една от най-младите открити екзопланети.

В нейното небе са видими три слънца - две по-малки звезди, които се въртят една около трета, по-голяма звезда.

Астрономи откриха странна екзопланета

Двете по-малки обикалят в орбита около третата на разстояние от 300 астрономически единици (1 единица е разстоянието от Земята до Слънцето). HD 131399Ab също е в орбитата на голямата звезда.

Човек, намиращ се на повърхността на HD 131399Ab, ще може да наблюдава тройни залези и изгреви всеки ден. През половината време от обиколката на планетата около по-голямата звезда, който кръг продължава 550 земни години, трите слънца са видими на небето й.

Българин се нареди сред откривателите на екзопланета с две слънца

За съжаление при средни температури от 580 градуса по Целзий, живот, какъвто познаваме, е трудно постижим на младата планета, съобщават откривателите.

Наличието на три слънца обаче със сигурност може да събуди въображението на феновете на поредицата "Междузвездни войни", където всеизвестната родна планета на фамилията Скайуокър, Татуин, имаше две слънца в небето си.

Източник: БГНЕС