/ iStock

С настъпването на есента тиквата отново заема почетно място на трапезата.

Богата на витамини, минерали и фибри, тя е не само вкусна, но и изключително полезна.

Ето няколко топ рецепти, които превръщат обикновената тиква в истинска гурме наслада:

🥧 Класическа печена тиква с мед и орехи

Най-лесният и любим начин - тиквата се нарязва на парчета, поръсва се със захар, полива се с мед и се запича до златисто. Орехите добавят хрупкавост и аромат.

Най-вкусните рецепти за неустоима лютеница - класика в буркан

🍵 Крем супа от тиква

Перфектна за студените дни. Тиквата се комбинира с моркови, лук и малко джинджифил.

iStock/Getty Images

Пюрира се до кремообразна текстура и се сервира с крутони или тиквени семки.

🍰 Тиквен чийзкейк

Фина комбинация от класически чийзкейк и есенни подправки - канела, индийско орехче и карамфил. Резултатът е ароматен десерт с плътна, кадифена текстура.

🍝 Паста с тиква и пармезан

Тиквата се превръща в сос, който обгръща пастата с леко сладък и кремообразен вкус. Добавя се пармезан и свеж розмарин за завършеност.

iStock

🥗 Салата с печена тиква и козе сирене

Цветна и лека - печена тиква, рукола, козе сирене и орехи, поляти с балсамов дресинг. Идеална за любителите на свежи вкусове.

🎃 Тиквата е повече от символ на есента - тя е универсална съставка, която вдъхновява кулинари по цял свят.

Независимо дали ще изберете класическа печена тиква или гурме ястие, ароматът ѝ винаги носи уют и топлина.