/ iStock/Getty Images
Тийнейджърка с белгийско и британско потекло излетя от Белгия в опит да постави рекорд като най-младата жена, пилотирала сама около света, съобщиха Асошиейтед прес, ДПА и Ройтерс.

Зара Ръдърфорд, на 19 години, излетя от летище Кортрийк-Вевелгем, в западната част на Белгия в облачно и ветровито време и бе изпратена от родителите си. Ръдърфорд цели да подобри световния рекорд на американската авиаторка Шеста Уейз, която беше на 30 години, когато го постави през 2017 г.

Ръдърфорд е планирала да пилотира своя бърз и лек спортен самолет "Шарк" над пет континента и 52 страни и се очаква пътешествието й да продължи два-три месеца.

"Много съм нервна. И малко неуверена. Струва ми се, че ще трябва да проверя прогнозата за времето отново", каза тя пред Асошиейтед прес преди полета.
 
"При нормални обстоятелства трябва да стигна до Шотландия довечера. Не съм сигурна дали ще успея. Ще направя всичко по силите си, като се грижа и за безопасността си, разбира се".

Ръдърфорд е от семейство на пилоти. Тя лети на малки самолети от шестгодишна, започва да скача от тях са парашут, когато е на 11 г. и от 14-годишна пилотира. Пилотирала е сама 130 часа.

Казва, че иска да вдъхнови момичетата и младите жени да се посветят на авиацията и да изучават наука, технологии, инженерни науки и математика (STEM).

"Това е мечтата й. Това иска да прави", казва бащата Сам. "Аз съм много, много горд, че тя иска да опита и да привлече повече момичета и млади жени към авиацията и STEM. Защото 5 процента от пилотите по света са жени. С такава статистика не можем да се гордеем".

Самолетът на Ръдърфорд е специално оборудване за полета. Обичайно моделът е двуместен, но сега едното от местата е заето от допълнителен резервоар за гориво.

"Шарк" е твърде малък за презокеански полети над Тихия и Атлантическия океан. За да прекоси Атлантика, Ръдърфорд планира да прелети над Европа и Гренландия. След това ще се спусне през САЩ, след това ще се насочи към Аляска и оттам ще се насочи над Тихия океан, после през Азия ще се отправи обратно към Европа.

Психическата умора и самотата при такива дълги самостоятелни полети могат да бъдат голямо предизвикателство.

"Имам го предвид. Често ще говоря по телефона с родителите си, с приятели и роднини", каза Ръдърфорд. "За жалост няма да мога да гледам филми. Но съм се заредила с музика и подкасти. Надявам се те да ме държат във форма, докато съм в полет по пет-шест последователни часа".

Рекордът при мъжете се държи от 18-годишния Травис Лъдлоу от Великобритания
БТА