домашни любимци котка куче
домашни любимци котка куче / iStock/Getty Images
Котките водят възможно най-спокоен начин на живот. Ако по-рано хората са разчитали на тях да се борят с мишки и други вредители, сега писаните се явяват пухкава декорация на дивана. Оказва се, че този "мързел" им е присъщ още от раждането, пише "Популярная механика", позовавайки се на американско изследване.

За разлика от повечето други животни, домашните котки предпочитат да не се движат излишно, когато не е необходимо.

стара котка
iStock/Getty Images

През 1963 г. животинският психолог Глен Дженсън въвежда понятието "търсене на трудност". В хода на изследванията си той провежда експерименти с мишки, кучета, риби, плъхове и маймуни. На животните се предлагат два начина да получат храна: просто така или да изпълнят някаква задача, за да бъдат възнаградени. Абсолютно всички животни избират "задачата".

Според новото проучване, обаче, котките не са склонни да си "правят труда". Защо да вършат нещо, когато могат да го получат "безплатно"?

За целите на изследването специалисти от Колежа по ветеринарна медицина към Калифорнийския университет - Дейвис, предлагат на 18 домашни котки избор между пъзел и табла с "безплатна храна". Писаните избират предимно таблата с храна и отделят повече време на хапване, отколкото на пъзела.

котка
iStock/Getty Images

Това прави котките изключение сред плъхове, мишки, птици, кучета и шимпанзета и други животни, както диви, така и домашни, които през години са били подлагани на този експеримент.

Въпреки факта, че феноменът "търсене на трудности" е познат от почти 50 години, все още няма единна теория, която да го обясни.

"Има различни хипотези защо животните поемат по трудния път - една от тях е , че просто им е скучно в плен, както и че това се явява симулация на естественото поведение в търсене на храна и създава усещане за контрол над околната среда", обяснява Микел Делгадо от изследователския екип. Напълно неразбираемо е обаче защо котките не го правят.

Учените отбелязват, че ако не й е предоставена "безплатна храна", котката спокойно преминава към пъзела. Това подсказва, че котките са готови да преодолеят трудностите в името на дадена цел, но нищо не им пречи да "кръшнат", когато е възможно.

сибирска котка
iStock/Getty Images

БТА