/ iStock/Getty Images
Как да разбираме животните? Имат ли съзнание, мисъл, морал, памет? Какви са техните емоции? Могат ли да изпитват болка, самота, мъка? Как възприемат света? В какво се изразява тяхната интелигентност? Какво е да си котка или куче? Отговорите на тези и други въпроси дава известният философ Ларш Свенсен в книгата си "Как да разбираш домашния си любимец?", която вече има и своя български превод, съобщиха издателите от "Кръг".

Професорът разглежда развитието и поведението на различни видове животни.

iStock/Getty Images

Същевременно, той акцентира и върху своите лични наблюдения, натрупани в резултат на съжителството му с няколко домашни любимци - най-вече кучето му Луна и две котки, както и върху практичните познания, получени от множество експерименти, направени от авторитетни учени.

Споменати са много случаи на животни, които проявяват способността да се учат, да запомнят и да решават определен тип задачи - например, шимпанзето Уошу и горилата Коко, които научават определен брой знаци, с които да комуникират на елементарно ниво.

iStock/Getty Images

Конят, наречен Умния Ханс, може да решава прости математически задачи, макар и по-късно да се установява, че всъщност умее да разпознава неволните жестове на стопанина си и това го води до правилния отговор на задачите. Но, сама по себе си, тази способност е достатъчно впечатляваща, пише авторът.

Той разказва и за гълъби, които различават музикални произведения и картини, и още много любопитни изследователски екземпляри. Показателен е и примерът от литературата - за Одисей и кучето му, което разпознава стопанина си след 20-годишно отсъствие.

iStock/Getty Images

Свенсен защитава идеята, че опознавайки самия себе си, човек може да разбере по-добре домашния си любимец или въобще животни, с които има по-близък контакт. Той създава своеобразна философия на животинското съзнание, цитира и влиза в разгорещен диалог със световноизвестни свои колеги философи като Рене Декарт, Дейвид Хюм, Лудвиг Витгенщайн и Мартин Хайдегер. Опонира биолози и зоолози като Дарвин и Франс де Вал, психолози, ветеринари и много други изследователи.

Ларш Свенсен е роден през 1970 г., професор е в Бергенския университет и един от най-известните скандинавски философи. Книгите му "Философия на скуката" (2005), "Философия на страха" (2008), "Философия на свободата" (2014), "Философия на самотата" (2017) и "Как да разбираш домашния си любимец?"(2019) са преведени на повече от 25 езика.