Инженерите от университета Корнел в Ню Йорк може да са на път да създадат забележителна способност за самолечение при роботите, съобщи „Дейли мейл“.

Експертите са създали робот, способен да открива кога и къде е бил повреден и след това да се възстановява на място.
Малкият мек робот, който прилича на четирикрака морска звезда, използва светлина, за да открие промени по повърхността си, причинени от порязвания.

След като изследователите пробиват единия му крак, роботът успява сам да открие повредата и да заздрави разрезите. „Нашата лаборатория се опитва да направи роботите по-издръжливи и приспособими, така че да работят по-дълго и с повече възможности“, каза професор Роб Шепърд от университета Корнел. Въпреки че не е неразрушим, малкият робот с форма на морска звезда - само с около 13 см дължина, има свойства, подобни на човешката плът.

„Не се лекува добре от изгаряния или от поражения с киселина или топлина, защото това променя химичните му свойства“, отбелязва професорът и допълва: „Ние обаче можем да свършим добра работа за лекуване на порязвания.“

X-образният робот пълзи като морска звезда, благодарение на сгъстен въздух, който се изпомпва през тялото му. Той е покрит със слой от самовъзстановяващи се сензори от оптични влакна, които съчетани с LED светлини, са способни да откриват малки промени по повърхността му. Във фиброоптичните сензори светлината от светодиод се изпраща през оптичен вълновод, който насочва светлинния лъч в определена посока.

Също така в робота има фотодиоди, който откриват промени в интензитета на светлината, за да определят кога и къде материалът се деформира.
За действителния процес на заздравяване учените използват полиуретанов карбамиден еластомер за изграждане на неговата „кожа“. Това е прозрачен и еластичен материал, който включва водородни връзки. Когато се среже, оголените му страни стават химически реактивни, задействайки реорганизацията на взаимосвързани полимерни вериги, така че да заздравее.

В своите експерименти учените пробиват един от краката на робота шест пъти последователно, след което той успява да открие повредата, да самоизлекува всеки разрез за около минута и да продължи да се движи.

Роботът може също така автономно да адаптира походката си въз основа на щетите, които е усетил, като „реакцията на бягство на животните при опасност“. Сега екипът иска да интегрира робота с алгоритми за машинно обучение, способни да разпознават различни „дактилни събития“, от които може да бъде повреден.

Чрез самовъзстановяване роботите биха могли потенциално да ремонтират меки системи в определени агресивни среди като скафандри, ударени от космически отломки, или подводно водолазно оборудване с нарушена цялост.
БТА