Съвсем Новият Завет“ разсмя до припадък публиката в Кан
Съвсем Новият Завет“ разсмя до припадък публиката в Кан / Guliver/Getty Images

Филм за лесбийска любовна авантюра с участието на Кейт Бланшет и белгийска комедия с Беноа Полвоорд бяха радушно приети в Кан, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Всичко за тазгодишния фестивал в Кан четете тук

Лентата "Carol" на режисьора Тод Хейнс връща зрителя към 50-те години на миналия век. Тя е екранна адаптация на романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта" и бе очаквана с особено нетърпение в Кан. Сюжетът за тайната любов между две жени в консервативния Ню Йорк бе радушно приет от публиката. "Ние все още живеем в твърде консервативни времена, заяви Бланшет. В много страни хомосексуалността все още е незаконна. Не е редно да се правим, че не забелязваме тези неща", заяви Бланшет.

Във филма екранна партньорка на Бланшет е Руни Мара. Специалистите считат, че "Carol" ще бъде един от главните претенденти за Златната палма в Кан тази година, както и за Оскар, след като кинотворбата бъде пусната на екран в САЩ на 18 декември. Еротизмът във филма идва от почти незабележими, дискретни жестове. А голите сцени не са затруднили Бланшет, майка на 4 деца. "Аз доста често съм раждала пред почти непознати хора, така че това не беше проблем за мен", изтъкна актрисата.

Господ е негодник, който живее в Брюксел и се държи като тиранин с дъщеря си. А тя, за да си отмъсти, пуска на простосмъртните sms-и с точната дата на тяхната кончина. С този сюжет в "Съвсем Новият Завет" белгиецът Жако ван Дормал разсмя до припадък публиката в Кан, коментира Франс прес.

Лентата бе представена в секцията "Петнайсетдневка на режисьорите". Тя явно си е попаднала на мястото, след като тази селекция дава поле за изява на новаторски виждания. А според Дормал Бог е сътворил света, като е започнал от Брюксел. Според комедията неговото любимо занимание било да тормози човечеството, като предизвиква катастрофи и налагайки безумните си правила.

Източник: БТА