Светът чества 200-годишнина от рождението на писателя Чарлз Дикенс
Светът чества 200-годишнина от рождението на писателя Чарлз Дикенс / снимки: Reuters, архив

Днес светът чества 200-годишнината от рождението на известния английски писател Чарлз Дикенс. По този повод престолонаследникът принц Чарлз ще посети музея на Дикенс в Лондон, където писателят е живял от 1837 г. до 1839 г. Там той е написал "Оливър Туист" и "Никълъс Никълби", съобщи Ройтерс.

Принц Чарлз ще присъства и на церемония в Уестминстърското абатство, където ще положи венец на гроба на Дикенс. В Уестминстърското абатство ще се съберат и потомците на писателя. Очаква се това да е най-голямата тяхна сбирка. Ще присъстват над 200 представители на семейството, включително и пра-пра внука му Марк Дикенс.

Британският съвет организира в целия свят четене на романи на писателя, в което ще участват водещи културни дейци от различни държави. Предвидени са 24 четения от 24 текста за 24 часа. Инициативата ще започне в Австралия и ще продължи в Ирак, Китай, Пакистан. За годишнината са предвидени изложби в Цюрих, Ню Йорк. В България, в галерия "Сезони" могат да се видят 19 цветни илюстрации от "Големите надежди" на Дикенс, предава БТА. Те са дело на известния български художник Ясен Гюзелев. В цялата Великобритания ще се играят театрални представления както с професионални актьори, така и с деца.

Светът чества 200годишнина от рождението на писателя Чарлз Дикенс
netinfo

Кралица Елизабет ще присъства на представление с откъси от творби на Чарлз Дикенс на 14 февруари. Предвидено е кралицата да даде прием в негова памет в Бъкингамския дворец.

От търговска гледна точка книгите на Чарлз Дикенс засенчват тези за Хари Потър и и всички други съвременни издателски явления. Според някои изчисления "Повест за двата града" е най-продаваният роман за всички времена с над 200 милиона броя. Привлекателната сила на Чарлз Дикенс се крие не само в увлекателните истории. Те са актуални и днес.

Първият разказ на Чарлз Дикенс излиза през 1833 г., когато той е парламентарен репортер в Лондон. Първият му роман "Посмъртните записки на клуба "Пикуик" е отпечатан през 1836 г. и му носи голям успех. Следват "Оливър Туист", "Никълъс Никълби", "Дейвид Копърфийлд", "Студен дом", "Трудни времена", "Малката Дорит", "Повест за двата града", "Големите надежди", "Коледна песен".

Чарлз Дикенс умира на 58 години през 1870 г. в дома си близо до Рочестър в Кент. Той е погребан в ъгъла на поетите в Уестминстърското абатство. Пред ковчега му се поклоняват хиляди хора.