Сутрешната мюсюлманска молитва намалява риска от сърдечни заболявания?
Сутрешната мюсюлманска молитва намалява риска от сърдечни заболявания? / снимка: БГНЕС

Редовната утринна молитва при мюсюлманите спомага за значителното намаляване на риска от възникване на заболявания на сърцето и атеросклероза. Това сочат резултатите от изследвания на Асоциацията на кардиолозите в Йордания, за които съобщава арабският печат.

Йорданските лекари посочват, че причината за появата на редица опасни сърдечно-съдови заболявания е продължителният сън – над 8 часа. Става дума за това, че по време на сън пулсът пада до 50 удара на сърцето в минута, а това от своя страна води до затруднено кръвообръщение, запушване на съдовете, отслабване на сърдечния мускул, пише БГНЕС. В резултат се повишава рискът от инфаркт или инсулт. Според учените това може да се избегне, ако се направят малки прекъсвания на съня. След четири часа сън е желателно човек да се събуди поне за 15 минути и да направи някакви движения. Именно това осигуряват всекидневните молитви на разсъмване, смятат йорданските кардиолози.

При това е желателно молитвата да се извършва в джамия, а не вкъщи. Според изследванията мюсюлманите, които всекидневно прекъсват съня си за утринната молитва, много по-добре от останалите са запазили здравето на сърцето и кръвоносните си съдове. Ислямът предвижда намаз пет пъти на ден: на разсъмване, на обяд, малко преди залез, след залез и късно вечерта.