Стрес и секс водят до аневризми
Стрес и секс водят до аневризми / снимка: sxc.hu

Стресът и сексът са сред най-рисковите фактори за аневризма в мозъка, която често свършва със смърт, твърдят учени, цитирани от телевизия Ей Би Си. Най-обикновената уплаха увеличава 23 пъти риска от масиран кръвоизлив, смята д-р Циаран Пауърс от университета в щата Охайо.

Сексът също е опасен, той увеличава риска 11,2 път, а мастурбацията 5,9 пъти. Гневните състояния засилват опасността 6,3 пъти, посочва БГНЕС.

Според изследване на учени от университета в холандския град Утрехт, честото пиене на кафе, а също физическите натоварвания могат да причинят аневризма. Активните тренировки например повишават риска 3,5 пъти, което обаче не означава, че човек трябва изцяло да се откаже от физическо натоварване. Опасен е и кофеинът в колата, при него опасността от удар се увеличава 3,4 пъти.

Учените припомнят, че хората пият повече кола, отколкото кафе. Аневризмата е патологично разширение на кръвоносен съд поради отслабване на съдовата стена. Най-често тя се проявява в артериите в основата на главния мозък и в аортата. Много често аневризмите са без симптоми, понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици.