След Саркози и Оланд, техните половинки също се оказаха с общ прародител
След Саркози и Оланд, техните половинки също се оказаха с общ прародител / снимка: Reuters, архив

Вече стана ясно, че основните претенденти за френския президентски пост - Никола Саркози и социалистът Франсоа Оланд произхождат от един и същи прародител - селянин, живял през 17 век и поставил началото на френски клан, прочул се с популярен френски сладкиш. Сега става ясно, че половинките на двамата кандидат президенти също има общи корени, пише в. "Фигаро".

До този извод стигнал генеалогът Жан-Луи Бокарно, специализирал се в изследване на корените на френски знаменитости.

Експертът констатирал, че общият прародител на първата френска дама Карла Бруни, която е италианка, но има и френски корени, и на новата приятелка на Оланд - Валери Трирвильор, се казвал господин Антоан Баратен, предава БТА. До този извод експертът стигнал, като анализирал моминското име на Валери, което е Масоно. Така той установил, че тя произхождала от департамента Крьоз и предците й били местни работници, от които произхождал и политикът Арно Монтбур, който също се кандидатира днес за президентския пост на Франция.

Семейството обаче имало клон, нарече Жерманан, който живеел в Лоар, в градчето Сен Ромен д"Юрфе. Там именно се появил общият прародител на Карла Бруни и на Валери Трирвильор. Това бил мъж на име Антоан Баратен. Той е живял през първата половина на 17 век и името му идва от френския глагол за "баламосвам", "лъжа", така че в превод означава "Антоан Ментето".

Антоан бил прародител на френската баба на Карла Бруни - Рене Планш, която е дъщеря на радикален депутат по времето на Третата република.