/ БГНЕС
Режисьорът Мартин Скорсезе предупреди, че киното става "маргинализирано и обезценено" като форма на добър спомен от миналото по време на пандемията на коронавируса, когато се обърна към филмовия фестивал в Торонто, съобщи АФП.

Скорсезе, който предизвика противоречия, след като миналата година шамароса популярните супергеройски блокбъстъри като "не кино", говори в този дух, когато киносалоните остават затворени в големите американски градове, включително Лос Анджелис и Ню Йорк.

Торонто, най-големият филмов фестивал в Северна Америка, се провежда главно онлайн тази година, заедно с шепа прожекции на закрито с ограничена публика.

В кратко видео, представяйки събитието, Скорсезе похвали фестивала, че въпреки всичко продължава.

„Фактът, че филмовите фестивали продължават да се случват – импровизирайки, адаптирайки се, карат всичко да работи някак си - е много трогателен за мен“, каза спечелилият Оскар режисьор.

„Защото покрай това, което се случва, виждаме в пресата и популярната култура ... как става тъжно обичайно да виждаме киното маргинализирано и обезценено и в тази ситуация категоризирано като вид добър спомен от миналото.“

Милиони по целия свят са прекарали последните няколко месеца вкъщи поради пандемията, като много са гледали телевизия и филми от техните холове.

В "Ню Йорк Таймс" миналия ноември Скорсезе каза, че киносалоните са мястото, предназначено да бъде видяна творбата на режисьорът – мъж или жена - и предупреди, че супергеройските филми изтласкват автори от големия екран.

"Да отпразнуваме самото му съществуване е още по-важно и необходимо ... тази забележителна форма на изкуството винаги е била и винаги ще бъде много повече от развлечение", добави Скорсезе във видеото, излъчено във вторник. „Киното, филмите в най-добрия случай са източник на учудване и вдъхновение“, каза още легендарният режисьор.

Британският актьорски актьор Антъни Хопкинс и Кейт Уинслет получиха награди за творчески постижения във вторник на виртуалния фестивал в Торонто, където и двамата популяризират аплодирани нови филми, които биха могли да им осигурят втори Оскар.